Pressmeddelande 2016-03-16

Borgeby Fältdagar storsatsar på potatis

Vi skapar ett särskilt temaområde på mässan för den professionella potatisodlaren. Maskindemonstrationer, odlingar, tematält med seminarier och utställande företag.
HIR Skånes rådgivare finns på plats och håller i markvandringar och demonstrationer. 

- Äntligen får potatisen den uppmärksamhet som den förtjänar på Borgeby Fältdagar. Alla har en relation till den och det är en omtyckt gröda, säger Lisa Andrae, verksamhetsledare Potatisodlarna.

Maskiner in action
Demonstrationer av olika maskiner och olika fabrikat, allt från förberedelser av jorden till upptagning av potatis utlovas till mässan. Det som behövs för en framgångsrik potatisodling helt enkelt. Potatisens rötter har svårt att tränga igenom packad jord och kräver därför en god och lucker struktur. Bidrar djupluckring till en högre avkastning? Rådgivare svarar på dina frågor och guidar på mässområdet.

- Vi ser verkligen fram emot årets mässa, säger Henrik Knutsson, Lyckeby Starch. Våra rådgivare finns på plats och visar de bästa stärkelsesorterna. Så kom till mässan och diskutera potatisodling med oss.

Demoodlingar
Vilka mellangrödor passar i en växtföljd för potatis och hur påverkar de förutsättningarna i jorden? Hur kan vi använda modern teknik som sensorer, styrfiler och skördekartering på bästa sätt i potatisodlingen? Några frågor som tas upp bland årets demoodlingar. Missa inte heller vår sortdemo med både färskpotatis och senare sorter, bra upplägg för diskussion av knölsättning och kvalitet. Dessutom sorter med olika mottaglighet för bladmögel, speciellt intressant för ekoodlare.

Potatis - en lönsam gröda?
HIR Skåne har en ny tjänst som heter Lönsam Gröda. Det ger odlaren kunskap om hur grödorna ligger till på gården, men också hur man ligger till i jämförelse med andra odlare. Var är man effektiv och vad bör man förbättra?

Läs mer om tema-programmet här

 

För mer information, kontakta
Erik Olsson, projektledare Borgeby Fältdagar
erik.olsson@hushallningssallskapet.se
Tel. +46(0)10-476 22 12

Lisa Andrae, Potatisodlarna
tel. +46 (0)730-539165

Henrik Knutsson, Lyckeby Starch
tel. +46 (0)44-286155 
 

Fakta om Borgeby Fältdagar i Skåne, 29-30 juni 2016
Borgeby Fältdagar startade 1999 och är idag den naturliga mötesplatsen för professionella lantbrukare. Huvudarrangör är HIR Skåne. Varje år möts över 350 svenska och internationella utställare och uppåt 20 000 besökare från norra Europa under två dagar sista veckan i juni. Medarrangörer är Hushållningssällskapet Skåne, Lantmännen, LRF Media, Sparbanken Skåne, Väderstad och Yara.