Pressmeddelande 2016-04-28

Årets Unga Bonde utses under Borgeby Fältdagar

McDonald´s och LRF Ungdomen har tillsammans instiftat priset Årets Unga Bonde. Ett pris som stödjer unga bönder som vill driva ett hållbart, etiskt och lönsamt lantbruk. Nu är det klart att prisutdelningen kommer att ske på sommarens lantbruksmässa i fält den 29 juni.

Målet med Årets Unga Bonde är att inspirera fler unga och företagsamma entreprenörer att satsa på lantbruksnäringen.
- Vi på McDonald’s är en stor inköpare av svenska råvaror och vill fortsätta vara det även i framtiden. Med Årets Unga Bonde vill vi inspirera fler unga, ambitiösa, företagsamma entreprenörer att utveckla lantbruksnäringen ytterligare, säger Patrik Holm-Thisner, inköps- och kvalitetsansvarig, McDonald’s Sverige.

- Lantbrukssverige är i stort behov av den unga generationens kraft, idéer och företagsamhet. Bara med deras kompetens och ambitioner kan vi ta livsmedelsproduktionen till högre höjder, menar Nils Björid, ordförande LRF Ungdomen

Det är första gången som Årets Unga Bonde utses. För att delta ska man vara 35 år eller yngre, arbeta på eller ha i syfte att starta eller ta över lantbruk med fokus på livsmedelsproduktion. Sista dag för nominering är den 15 maj 2016.

- Det känns riktigt roligt att de väljer att dela ut priset på vår mässa, säger Erik Stjerndahl, vd HIR Skåne och huvudarrangör av Borgeby Fältdagar. Vi jobbar för att utveckla svenskt lantbruk och därför är det viktigt att också lyfta fram de unga lantbrukarna i Sverige.

Vad får vinnaren?
Förstapristagare blir den lantbrukare som genom sin affärsplan visar på en idé eller vision som kombinerar hållbarhet, etiskt tänkande och lönsamhet. Vinnaren får 100 000 kr att investera i sin verksamhet.

Tid och plats för prisutdelningen
kl. 15:15 onsdagen den 29 juni 2016 på Borgeby Fältdagar, Temaloungen, innergården av Stortältet.

Läs mer om Årets Unga Bonde här  och se filmen här

För mer information, kontakta
Andreas Mårtensson Borgeby Fältdagar, tel. 0708-161012,
e-post: andreas.martensson@hushallningssallskapet.se

McDonald’s presstjänst, tel. 0703-548505, e-post: media@se.mcd.com 

Louise Ryberg, LRF Ungdom, tel. 0704-646568, e-post: ryberg_louise@hotmail.com 

Borgeby Fältdagar i Skåne, 29-30 juni 2016
Lantbruksmässan i fält startade 1999 och idag en naturlig mötesplats för professionella lantbrukare. Huvudarrangör är HIR Skåne. Varje år möts över 350 svenska och internationella utställare och cirka 20 000 besökare. Medarrangörer är Hushållningssällskapet Skåne, Lantmännen, LRF Media, Sparbanken Skåne, Väderstad och Yara.