Pressmeddelande 2018-06-18

Vem har råd att ta över gården?

Det är lantbrukets känsligaste fråga – vem ska ta över gården när orken tryter. Senaste decenniets kraftigt stigande markpriser har på många håll ytterligare försvårat ägarskiften där hänsyn ska tas till flera parter.

Stora värden står på spel. Med en allt högre medelålder bland lantbrukare är ett ägarskifte inom de närmaste åren oundvikligt på många gårdar. Uteblir dessa finns det en uppenbar risk att nödvändiga investeringar aldrig bli av och att hela det svenska lantbruket tappar i konkurrenskraft.

Vilka politiska åtgärder krävs för att framtidssäkra det svenska lantbruket, vilket ansvar har dagens lantbrukare att släppa fram nästa generation och är eran med släktgårdar på väg att ta slut? Tillsammans med Borgeby Fältdagar bjuder Länsförsäkringar Skåne in till ett panelsamtal kring ägarskifte.  Medverkar gör bland andra LRF Ungdoms ordförande Emilia Astrenius Widerström och Skånegårdars vd Ann Knutsson.

”För en framtida svensk konkurrenskraftig livsmedelsproduktion måste det bli lönsamt att driva företag på landsbygden.” SVD Debatt 2017-08-27

Länsförsäkringar Skåne bjuder in till panelsamtal om ägarskifte på Borgeby Fältdagar
den 27 juni kl. 14.00 i stora serveringstältet.

I panelen:
 

Emilia Astrenius Widerström      Ordförande LRF Ungdomen
Ann Knutsson                     Vd Skånegårdar
Stefan Gustavsson     Ekonomirådgivare HIR Skåne
Ingvar Karlsson                  Bankrådgivare Länsförsäkringar Skåne

 

För mera information kontakta:

Joel Lyth, pressansvarig Länsförsäkringar Skåne
Epost: joel.lyth@lansforsakringar.se
Mobil:076-773 81 93

Anna Larsen, HIR Skåne
Epost: anna.larsen@hushallningssallskapet.se
Mobil: 0708-161024