Pressmeddelande 2019-10-02

Smart körning nyckeln till framgång i Borgeby Fältdagars förnyade maskindemonstration

 

Hållbarhet och lönsamhet går hand i hand under Borgeby Fältdagars maskindemonstration Sparsam körning. Genom att tävla mot varandra i att köra bränslesnålast, eller bara följa med från åskådarplats, kommer besökarna få med sig viktig kunskap hem – både för plånboken och planeten.

 

Kunskap och show på samma gång

HIR Skånes maskinrådgivare Fredrik Hallefält är rutinerad instruktör i sparsam körning och berättar att många kör sin nya traktor på ett liknande sätt som sin gamla;

”Körning med höga varvtal var kanske bränslebesparande på sjuttiotalets traktorer men är inte bästa sättet idag”, säger Fredrik och fortsätter: ”När lantbruksföretagare vill lära sig mer om sparsam körning är anledningarna flera; av miljöhänsyn, för att spara pengar på lägre bränsleåtgång, eller för att de måste leva upp till gårdens certifieringskrav. Men oavsett anledning går bränsleförbrukningen för dem som lärt sig göra rätt ner med 7,3% i snitt.”

När Borgeby Fältdagar kryddar maskindemonstrationen med ett tävlingsmoment, hoppas arrangören på förbättrade resultat för testförarna och kunna lyfta värdefull kunskap! I direkt anslutning till live-demonstrationen kan besökarna ställa frågor till rådgivare och teknikkunniga, samt ta reda på mer om vad man ska tänka på för att köra smartare.

Bränslesnålast vinner

Caroline Andersson samordnar temat Lönsamt lantbruk och berättar om det praktiska upplägget av maskindemonstrationen;

”Det kommer finnas två identiska banor där förarna ska flytta rundbalar från punkt A till punkt B med traktor - utrustad med frontlastare och balgrip. Ett bra resultat kräver smarta vägval, taktisk körning och skicklighet. Besökarna kan utmana varandra på plats, och vid några fasta tider låter vi kända lantbruksprofiler ta plats bakom ratten. Resultat i realtid kommer gå att följa via tv-skärmar under pågående körning. Bränslesnålast vinner!” avslutar Caroline.

 

För tolv år sedan – när Borgeby Fältdagar hade klimattema - förekom för första gången maskindemonstration i sparsam körning. Sedan dess har det kommit nyare och mer miljösmarta traktorer på marknaden, och ämnet att köra smartare är högaktuellt. Foto: HIR Skåne

I maskindemonstrationen är traktorer och digital mätutrustning generöst utlånade av Lantmännen och DataVäxt.

För mer information om maskindemonstration Sparsam körning, kontakta:
Fredrik Hallefält, maskinrådgivare, HIR Skåne AB
e-post: fredrik.hallefalt@hushallningssallskapet.se Tel. +46(0)10-476 22 27

Caroline Andersson, temaansvarig Lönsamt lantbruk, Borgeby Fältdagar
e-post: caroline.andersson@hushallningssallskapet.se  Tel. +46(0)10-476 22 12

 

Borgeby Fältdagar, 24–25 juni 2020
Lantbruksmässan i fält startade 1999 och idag den naturliga mötesplatsen för professionella lantbrukare inom alla branschens grenar. Huvudarrangör är HIR Skåne AB. Varje år möts över 450 svenska och internationella utställare och runt 20 000 besökare för att at del av ny kunskap, odlingar, tjänster och maskiner. Medarrangörer är Hushållningssällskapet Skåne, Lantmännen, LRF Media, Sparbanken Skåne, Väderstad AB och Yara.