Pressmeddelande 2019-12-20
 

Viltskador tas på allvar i Borgeby Fältdagars nya viltområde

Det pratas mycket om svampangrepp i våra lantbruksgrödor men i många fall är viltskador ett mycket större och kostsammare problem för våra lantbruksföretag. I Borgeby Fältdagars nya viltområde 2020, kan besökaren förvänta sig ett levande diskussionsforum och att få handfasta tips om ersättningar, jakt, samverkan, skrämselutrustning, växtföljd samt få svar på sina frågor.

”Med vårt nya viltområde vill vi lyfta ett ämne som diskuteras flitigt av lantbrukare i hela vårt avlånga land, och i stora delar av Skandinavien”, berättar Caroline Andersson, Borgeby Fältdagar.

I viltområdet kommer olika aktörer som alla kan tillföra ämnet tyngd att bistå med sin kunskap;

Hur ser skadorna ut som gäss, vildsvin och hjortar gör? Vad kostar skadorna företagarna? Vilken skrämselutsrustning finns att tillämpa? Hur bör jag odla? Vad kan jag själv påverka?

”Jag märker att det fortfarande är väldigt få som ber om hjälp av oss på Länsstyrelsen”, säger Anders Hallengren, Länsstyrelsen Skåne, som är en av aktörerna på plats i det kommande viltområdet. ”Vi har bred kunskap om viltskador, berättar gärna hur de kan förebyggas och kan informera lantbrukare om ersättningsmöjligheter för skador!” tillägger Anders.

 

 

Har du några frågor om det nya viltområdet? Kontakta:  

Caroline Andersson, HIR Skåne och Borgeby Fältdagar  
Tel. +46 708 161068 +46 (0)10-476 20 00
e-post: caroline.andersson@hushallningssallskapet.se  

 

 

Borgeby Fältdagar, 24–25 juni 2020
Lantbruksmässan i fält startade 1999 och idag den naturliga mötesplatsen för professionella lantbrukare inom alla branschens grenar. Huvudarrangör är HIR Skåne AB. Varje år möts över 450 svenska och internationella utställare och runt 20 000 besökare för att at del av ny kunskap, odlingar, tjänster och maskiner. Medarrangörer är Hushållningssällskapet Skåne, Lantmännen, LRF Media, Sparbanken Skåne, Väderstad AB och Yara.