Årets bönder 2021 är korade!

Det blev Nors och Bäcks gårdar på norra Gotland som tog hem titeln Årets Bonde 2021. Vinnaren presenterades i samband med en prisceremoni som hölls på Clarion Hotel Sea U i Helsingborg ikväll.

 

Så här löd juryns motivering:

”Årets Bonde 2021 har många strängar på sin lyra; men det vinnande ackordet består av tre toner; respekt för djuren, omsorg för naturen och kunskap om hur den egna verksamheten kan bidra med biologisk mångfald och långsiktig hållbarhet. ”


 

Här är vinnarna i samtliga kategorier med juryns motiveringar:

Spannmål:

Hasta Gård, Arboga
 

”Ett innovativt lantbruk som drivs med en tydlig kretsloppsvision där egenproducerad solenergi täcker behovet av el, traktorer som körs på fossilfritt bränsle och torkning av skörd sker med restvärme från biokolsframställning.”
 Frukt & Grönt:
Hermelins grönsaker, Skänninge

 

”Bra mat kommer från bra råvaror, det tycker åtminstone personerna bakom denna KRAV-märkta, ambitiösa gård som så tydligt värnar om kvaliteter kopplade till uthållighet och kvalitet.

En småskalig verksamhet måhända, men med storslagna ambitioner!”

 Kött:
Nors och Bäcks Gårdar, Lärbro


”Här möts det lilla och det stora; småskaligt kvalitetstänk och storskalig naturvård sida vid sida - och resultatet känns både genomarbetat, övertygande och helt rätt i tiden.”

 Mjölk:

Bredsjö Mjölkfår, Hällefors

”Passion, engagemang och kunskap präglar detta familjeägda lantbruk – som trots en relativt liten verksamhet visar upp ett stort hjärta för det ekologiska, det kvalitativa och det hållbara. ”
 Fisk & Skaldjur:
Havstenssunds ostron, Havstenssund

”En sann pionjär som värnar om det historiska men som samtidigt drivs av viljan att och experimentera - och som alltid är kristallklara i sina ambitioner kring hållbarhet och kvalitet.”
 


 

Ekologisk:

Ånstänga lantbruk och handelsträdgård, Linköping

”En KRAV-certifierad gård med en tydlig ambition att skapa ett kretslopp på gårdsnivå; här finns ett driv, en övertygelse och en kunskap om hållbarhet och långsiktighet - vare sig det handlar om växter, djur eller människor.” 
 


 

Vinnarna i varje kategori har fått göra upp om huvudtiteln, Årets Bonde 2021.

 

ÅRETS BONDE är ett initiativ med syfte att lyfta Sveriges primärproducenter och bidra till att öka efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige. Nyckelorden för Årets Bonde är Hållbarhet, Innovation och Matkvalitet.

 

 

Årets Bonde presenteras i samarbete med: 

Bergendahs, Borgeby Fältdagar, Citygross, Event in Skåne, Från Sverige, Helsingborgs Stad, HS Certifiering, Kramp, KRAV, Landshypotek Bank, LRF Skåne, Martin & Servera, MSC, Nordic Sugar, Polarbröd, Svenskt Sigill, Sydgrönt och Sysav.

 

Övriga nominerade till Årets Bonde 2021

https://aretsbonde.se/nominerade-2021/

Årets Bonde® är en nationell tävling som strävar efter att öka efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige. Tävlingen vill visa upp hela cirkeln; från jord till bord och tydliggöra bondens roll i livsmedelskedjan. Målet är mer hållbar, svensk mat på restauranger, i skolkök och i dagligvaruhandeln – och på svenska folkets matbord!

Årets Bonde (Huvudkategori), Årets Spannmålsbonde, Årets Mjölkbonde, Årets Köttbonde (inkl fågel och ägg) Årets Grönsaksbonde (inkl. frukt och bär), Årets Fiskare samt Årets Innovativa Ekobonde.

Vinnarna i respektive kategori presenteras under en gala i Helsingborg den 17 novembe

 

Juryn till Årets Bonde består av:

 

Adam Arnesson, Jannelunds Gård 

Pär Bergkvist, VD Bergkvist Publishing

Peter Borring, fd Ordf LRF Östergötland

Jonas Carlberg, Affärsområdeschef Lantbruk KRAV

Jeanette Elander, Ordf Sveriges Grisföretagare

Linnéa Engström, Programdirektör MSC

Anna Grundberg, Affärsområdeschef Lantbruk, HS Certifiering

Anna Richert, Världsnaturfonden WWF

Erik Stjerndahl, fd VD HIR Skåne, Borgeby Fältdagar

 

För att läsa mera: besök aretsbonde.se

 

För frågor om tävlingen, kontakta projektledare Ulrika Arnell  ulrika@bergkvistpublishing.se

 

Bakom ÅRETS BONDE står Bergkvist Publishing AB och Världsnaturfonden WWF, tillsammans med Sydgrönt, MSC, Svenskmärkning, HS Certifiering, KRAV, Skånemejerier, Martin & Servera, Pågen, Borgeby Fältdagar, Sysav, Malmö Stad och Event in Skåne, LRF Skåne, Nordic Sugar, Kramp, Bergendahls Food, Helsingborgsstad, Höganäs Kommun, City Gross.