Seminarieprogram Borgeby Fältdagar 2025
Axet onsdag 25 juni
9.30 Invigningstal med Landsbygdsminister Peter Kullgren
10.00 Lättnader i strandskyddet - Nya regler
Arrangör: Hushållningssällskapet Juridik
11.00 Dags för helhetssyn på den robusta marken
Jordbrukets nationella Kunskapsnav tillsammans.
12.00 Lantbruksföretagets låmgsiktiga finansiering fylld med medlemsnytta
Arrangör: Landshypotek
13.00 Ekonomisk utsikt med Sparbanken Skåne
Tullar, minskad global handel, starkare svensk krona och lägre räntor – hur påverkar det svensk ekonomi och svenskt lantbruk?
Välkommen till vårt dagsaktuella seminarium med Anders Hansson, marknadsekonomi. Arrangör: Sparbanken Skåne.
14.00 Tema Mark - Gräver du din egen grop?
Är bördighet värt att satsa på? I denna föreläsning lyfter vi exempel från verkligheten, insikter från duktiga lantbrukare och konkreta förslag på vad du kan göra för att öka markens bördighet.
Vi pratar dränering, markpackning och de osynliga, men avgörande, faktorerna som utmärker de bästa gårdarna. Fokus ligger på det du faktiskt kan påverka och varför du ska göra det. Lär dig se potentialen i din mark! Medverkande: Olof Pålsson och Marcus Willert växtodlingsrådgivare på HIR Skåne
Arrangör: HIR Skåne
15.00 Säkra vattenuttag och se till att dräneringen fungerar!
För mycket eller för lite vatten kan orsaka problem för växtodlingen. Tyréns presenterar tillståndsprocessen från början till dess du har en vattendom/tillstånd för ditt vattenuttag. Tyréns går också igenom processen för att få dräneringen att fungera i enskilda diken och dikningsföretag bland annat uppdatering av kostnadsfördelningslängd och hantering vid markexploatering.
Arrangör: Tyréns
16.00 Det svaga skyddet för jordbruksmarken - ett hot mot vår livsmedelsberedskap
Sverige har ett mycket svagt skydd för jordbruksmarken. Varje år asfalteras och bebyggs svensk åkermark motsvarande 5,4 miljoner brödlimpor. Ett allt varmare klimat och en snabbt växande befolkning gör att efterfrågan på odlingsbar mark ökar i hela världen. För att kunna öka den svenska livsmedelsproduktionen och minska vårt importberoende måste skyddet för svensk jordbruksmark stärkas. Och det måste ske nu.
Arrangör: Den Goda Jorden
17.00 Fårkött till barn, elever och äldre inom den offentliga måltiden
Hur kan den offentliga måltiden bidra till och bli en självklar samarbetspartner med den svenska fårnäringen? För att få in närproducerat fårkött i den offentliga måltiden samverkar ett antal skånska kommuner i ett projekt som ska skapa ett självklart utrymme i menyplanering och budget, och där hållbarhet och beredskap är självklara krav och mål. Ambitionen är att dubbla fårnäringen i Skåne på 10 år, vilket kräver långsiktighet och samverkan mellan alla parter i värdekedjan.
För att detta ska bli möjligt behöver man hantera frågor som efterfrågan, upphandling, tillgång, förädling, utbildning och logistik. Uppbyggnaden av efterfrågan måste ske med fokus på långsiktig lönsamhet för de ingående parterna i värdekedjan; från fårbonde till slakteri eller annan förädlare, från distributör och butik till restaurang och offentlig måltid.
Arrangör: En God Granne
Vippan Onsdag 25 juni
10.00 Maximera dina stöd - mellangrödor och blommor för ökad produktion
Föredragshållare; Sebastian Sohlberg, Malmgårds Viltfrö, Martin Krokstorp, lantbrukare och Lars Wadmark, Malmgårds Viltfrö
Arrangör: Malmgård Viltfrö
10.20 Teknikutmaningen - jakten på nästa stora innovation
Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen välkomnar alla att tänka nytt kring teknik. Panelsamtalet kretsar kring tekniken som ska stötta de gröna näringarna i framtiden. Arrangör: LRF Media
11.00 Hur jobbar vi när krisen kommer
Vi producerar tillräckligt med mat i Sverige men vi är också helt beroende av import av insatsvaror och att transporterna fungerar. Livsmedelsförsörjningen är klassad som en viktig samhällsfunktion. Lantbrukarna och att fortsätta kunna producera mat även vid kris och krig är därför viktigare än någonsin. Hur står vi i lantbruket rustade och hur ser man om sitt hus för att bygga en robust produktion?
Hugo Malm, Länsstyrelsen, expert på beredskap och huvudförfattare till “Om krisen eller kriget kommer - till Sveriges lantbruksföretagare” får sällskap på scen av lantbrukare och försöksledare. Moderator: Sara Johnson, HIR Skåne
Arrangör: HIR Skåne och Hushållningssällskapet Skåne
12.00 Cirkulära gödselmedel i praktiken - är vi redo att ta steget?
Att använda återvunna näringsprodukter är en nyckel till ett mer hållbart och robust jordbruk och samhälle. Men vad krävs för att skifta från konventionell mineralgödsel till lokalt producerade, cirkulära alternativ? Vi diskuterar möjligheter, hinder och erfarenheter från verkligheten - med fokus på vad som krävs för att komma igång.
Arrangör: Cinurgi/RISE
13.00 Agronod: Noll krångel och maximal nytta av data
– så tar vi oss dit
Tänk dig en vardag där allt bara funkar. Dina system pratar med varandra, du matar in uppgifter en gång, har full kontroll på produktionen, ser lönsamheten i realtid och rapporterar enkelt – utan krångel. Välkommen till ett seminarium där vi diskuterar hur vi når visionen om noll krångel, vilken data som orsakar mest dubbelarbete, och var nyttan med datadelning är som störst.
Arrangör: Agronod
14.00 Lantmännens satsning på ärtfabriken i Lidköping!
Alltifrån odling, lönsamhet och slutprodukt av ärtisolat!
Arrangör: Lantmännen
15.00 Robotar och AI i Framtidens Växtodling
I RISE testbädd samlas data in för att utveckla ny teknik och hjälpmedel. Här experimenterar och valideras ny teknik och AI-modeller som inte finns på marknaden än. Målet är högsta möjliga skörd och bästa utnyttjande av insatsmedel, samt att förenkla och förbättra. Under seminariet kommer experter från RISE visa hur framtidens växtodling kan se ut.
Arrangör: AgrifoodTEF/RISE
16.00 Kompetensförsörjning i de gröna näringarna.
Arrangör: LRF Ungdomen Skåne
17.00 Vattenvård och bevattning – Vattenråden anlägger och bekostar
I utmanande tider med torka och översvämningar blir vattenfrågor en allt mer aktuell diskussion. Skånes vattenråd arbetar i nära samarbete med markägare och lantbrukare med åtgärder kopplade till vatten. Samordnarna i vattenråden sköter administration, tillstånd och finansiering för att uppnå en effektivare markanvändning för både lantbrukaren och miljön!
Arrangör: Skånes vattenråd
Axet torsdag 26 juni
9.30 Utdelning av utmärkelsen Årets Vallmästare!
Prisutdelning och intervju; Så gör årets Vallmästare!
Årets Vallmästare intervjuas på scen om gårdens vinnande strategi för lönsam vallodling. Intervjuare är rådgivaren Per-Anders Andersson från Svenska Vallföreningen som också sitter i vallmästarjuryn. Arrangör: Tidningen Nötkött och Husdjur
10.00 Generationsskifte - Att ha råd och få råd.
Arrangör: Hushållningssällskapet Juridik
11.00 Tema Mark - Gräver du din egen grop?
Är bördighet värt att satsa på? I denna föreläsning lyfter vi exempel från verkligheten, insikter från duktiga lantbrukare och konkreta förslag på vad du kan göra för att öka markens bördighet.
Vi pratar dränering, markpackning och de osynliga, men avgörande, faktorerna som utmärker de bästa gårdarna. Fokus ligger på det du faktiskt kan påverka och varför du ska göra det. Lär dig se potentialen i din mark!
Medverkande: Olof Pålsson och Marcus Willert växtodlingsrådgivare på HIR Skåne
Arrangör: HIR Skåne
12.00 Lantbruksföretagets låmgsiktiga finansiering fylld med medlemsnytta
Arrangör: Landshypotek
13.00 Ekonomisk utsikt med Sparbanken Skåne
Tullar, minskad global handel, starkare svensk krona och lägre räntor – hur påverkar det svensk ekonomi och svenskt lantbruk?
Välkommen till vårt dagsaktuella seminarium med Anders Hansson, marknadsekonom.
Arrangör: Sparbanken Skåne.
14.00 Markanvändning Pågår!
Mark är en ändlig resurs och det är ständig konkurrens om användningen. Exploatering ställs mot livsmedelsproduktion. Samhällsintressen ställs mot brukanderätt. Klimatet förändras och befolkningen växer. Färre odlingsbara markområden ska mätta fler. Hur påverkas livsmedelsproduktionen av exploatering? Hur påverkar detaljplaner direkt/indirekt svensk livsmedelsproduktion? Seminariet berör djurhållning, växtodling, vatten och intrång.
Arrangör: LRF
15.00 Autonom Grön Laser – Effektiv Fågelskrämning och Skydd mot Klövvilt med Snabb ROI för Svenskt Jordbruk
Hur kan en autonom grön laser, utvecklad och tillverkad i Frankrike av BirdProTech/AgriProTech och grundaren Raphael Bourdon, i samarbete med det svenska BirdProTech-teamet, Länsstyrelsen, Borgeby Fältdagar, svensk och internationell forskning samt flera svenska gods och växtodlare, drastiskt minska skador från både fågel och klövvilt som den snabbt växande dovhjortsstammen?
Mätbara effekter från svenska fält, visar hur snabbt investeringen betalar sig och hur modern teknik som AI och kamerabaserad analys kan ta skyddet av grödor till nästa nivå – effektivt, hållbart och djurvänligt.
Arrangör: BirdProTech/AgriProTech
Vippan Torsdag 26 juni
9.15 Vallen, gårdens gröna guld – bioraffinering av vall ger upphov till nya affärsmöjligheter i den gröna omställningen.
Projektet Green Valleys har genom grön bioraffinering av vall kunnat utvinna ett grönt protein som kan ersätta importerad soja och restprodukterna kan används till bland annat produktion av biogas och biokol eller som råvara till textil- och förpackningsindustrin. En ökad andel vall i växtföljden bidrar dessutom till högre avkastning på efterföljande grödor, ökad biologisk mångfald och ökad kolinlagring i marken samt minskat näringsläckage och lägre behov av bekämpningsmedel och konstgödsel. Arrangör: Agroväst
10.00 Maximera dina stöd - mellangrödor och blommor för ökad produktion
Föredragshållare; Sebastian Sohlberg, Malmgårds Viltfrö, Martin Krokstorp, lantbrukare och Lars Wadmark, Malmgårds Viltfrö
Arrangör: Malmgård Viltfrö
11.00 Smart teknik på åkern – från sensorer, AI och satelliter till drönare, robotar och smarta fältmaskiner
Häng med på en kunskapsresa där vi visar hur precisionsjordbruk och IoT-lösningar kan optimera insatser, förbättra markhälsan och optimera både skördar och lönsamhet. Vi ger exempel från hela värden och inkluderar också några från de över 80 innovationsprojekt som vi initierat inom innovationsplattformen Agtech Sweden. Medverkande och Arrangörer: Karolina Muhrman och Per Frankelius, verksamhetsledare i Agtech Sweden
12.00 Cirkulära gödselmedel i praktiken - är vi redo att ta steget?
Att använda återvunna näringsprodukter är en nyckel till ett mer hållbart och robust jordbruk och samhälle. Men vad krävs för att skifta från konventionell mineralgödsel till lokalt producerade, cirkulära alternativ? Vi diskuterar möjligheter, hinder och erfarenheter från verkligheten - med fokus på vad som krävs för att komma igång.
Arrangör: Cinurgi/RISE
13.00 Att bedriva lantbruk under höjd beredskap — är du redo?
Maria Källming och Filippa Isaksson med gäster diskuterar hur svenskt lantbruk kan bli mer robust för att vi ska kunna sätta mat på bordet i alla lägen.
Arrangörer: Jordbruksverket och Greppa Näringen
14.00 Lantmännens satsning på ärtfabriken i Lidköping!
Alltifrån odling, lönsamhet och slutprodukt av ärtisolat!
Arrangör: Lantmännen
15.00 Så stärker du gårdens lönsamhet och motståndskraft – med hjälp av jordhälsa
Vad händer när lantbrukare börjar lyssna mer på sin egen känsla för jorden? Inom innovationsplattformen Regenerator har vi samlat resultat från svenska gårdar. Vi lyfter tyst kunskap, ekonomiska analyser och internationella exempel – med målet att hitta praktiska vägar till ett mer motståndskraftigt och lönsamt lantbruk, oavsett produktionsinriktning.
Arrangör: Regenerator