Pressmeddelande: Borgeby 27 mars 2024

Två nya, vässade maskindemonstrationer till sommarens Borgeby Fältdagar

 

Om mindre än tre månader kommer det bjudas på två nya, vässade maskindemonstrationer under lantbruksmässan i fält - men också två klassiker.

Projektledningen bakom Borgeby Fältdagar meddelar under onsdagen att fyra publika maskindemonstrationer kommer gå av stapeln på mässområdets stora demokörningsytor i sommar. Det väntas klassiker såsom Vallmaskiner och Jordbearbetning och sådd – men också två uppstickare; gödningsspridare och växtskyddssprutor med precision.

Från hinderbana till hightech – växtskyddsprutor med precision

  • Vår klassika sprutbana visade hur bomarna parerar ojämnheter i fält. Nu vill vi hellre visa de tekniksprång som görs på dagens växtskyddssprutor, säger Fredrik Hallefält, maskinrådgivare HIR Skåne.

Arrangören meddelar att efterfrågan på att visa upp växtskyddssprutor varit stor och att det förändrade upplägget mer matchar dagens sprutor. Fokuset kommer därför ligga på patch-spraying efter drönarskanning eller bomsensor, kurvanpassning för jämn avsättning i inner- som ytterkurva samt munstycksvis eller sektionsvis till och frånslag.

 

Gödningsspridare och vikten av en korrekt spridning

Spridardemonstrationen är tänkt för att visa upp dagens spridare och precisionsspridning. Intill demonstrationen kommer även odling med effekter av olika typer av ojämn spridning visas, samtidigt som spridningsjämnhetens inverkan på skörd och kostnader presenteras.

I vanlig ordning leds och genomförs alla Borgebeby Fältdagars maskindemonstrationer med hjälp av kunniga rådgivare. I år både från HIR Skåne och RISE.

 

För mer information kontakta:

Fredrik Hallefält, maskin- och energirådgivare, HIR Skåne e-post: fredrik.hallefalt@hushallningssallskapet.se tel: 0708-161030

Eller Rickard Karlsson, mässansvarig Borgeby Fältdagar, HIR Skåne

e-post: rickard.karlsson@hushallningssallskapet.se tel.: 0706–772233

 

Borgeby Fältdagar, 26 juni–27 juni 2024  Tema: Framtidens Lantbruk
Lantbruksmässan i fält startade 1999 och är idag den naturliga mötesplatsen för lantbruksföretagare inom alla branschens grenar. Varje år möts runt 450 svenska och internationella utställare och 20 000 besökare för att ta del av ny kunskap, odlingar, tjänster och maskiner.

Huvudarrangör är HIR Skåne AB. Medarrangörer är Hushållningssällskapet Skåne, Lantmännen, LRF Media, Sparbanken Skåne, Väderstad AB och Yara.